Hírek, Aktuális
 Rokob Józsi és Szőnyi Feri a világ tetején! 2013-10-08 
A világ első, tehát eddigi egyetlen HARMINCszoros ironman távú versenyét rendezték meg Olaszországban, a Garda-tó partján. A bődületes táv legyőzése mellett, a hihetetlenül egyedülálló eseményen, a végletekig szélsőséges időjárási körülményekkel is dacolniuk kellett a résztvevőknek. Rokob József az ELSŐ, Szőnyi Ferenc pedig a MÁSODIK helyen végzett. Teljesítményüket illetően azonban induljunk el a kályhától. Ha valaki azt gondolja, hogy egy félmaraton lefutása az "smafu", hát nagyon téved. Sokak számára ez az egyetlen cél, amit sportpályafutása során szeretne elérni… Aztán jön sokak „életcélja”, egy maraton teljesítése. Természetesen ezt követi majd a maratoni távnál hosszabb maraton plusz, vagy esetleges ultramaraton. Akik már elég hosszú ideje keresgetik teljesítőképességük határait, függetlenül attól, hogy atléták, boxolók, kajakosok, vagy éppen párbajtőrözők, „megpróbálkoznak" a ma már világszinten is státusszimbólumnak tekintnhető IRONMAN, illetve IRONMAN TÁVÚ verseny teljesítésével. Vannak, akik számára ez annyira fontos, hogy felnőtt fejjel - akárcsak Szőnyi Feri- negyvenes éveikben tanulnak meg úszni. S ha már egy IRON a zsákban van, azt érzed, hogy legyőzhetetlen vagy, s bármit meg is tudsz majd tenni az életben.Tény, hogy a teljesítési vágy, a felkészülés viszontagságainak leküzdése és a család támogatása új barátságokkal megspékelve olyan érzést és energiát kölcsönöz a sportolói léleknek, ami a civil életben is gyakran visszaköszön. Ezt kiválóan tükrözi az ExtremeMan rendezőinek hitvallása, a triatlonos társadalomban már szállóigévé, illetve szlogenné vált „az út maga a cél” mondás.  Ez így is van. De van-e cél az út után? Nyilván az egyre jobb időeredmény elérése, új versenyek, új sporttársak megismerése… Aztán jönnek ŐK! Akik az út után, újabb utat választanak… Akik folyton kíváncsiak… Akik egyre-másra keresik az újabb kihívásokat… Akik számára a lehetetlen csak egy szó… Ők az ULTRÁSOK! De nézzük meg, hogyan is néz ki az út egy ultrás számára: először itt az ultra legrövidebb távja, a DUPLA IRON, aztán jön a TRIPLA, majd az ÖTSZÖRÖS, aztán a TÍZSZERES -közismertebb nevén DEKA- , utána pedig a DUPLA DEKA -tehát a hússzoros és most itt a TRIPLA DEKA, azaz a Harmincszoros IRON. Többen kétségbe vonják az ultratriatlon ésszerűségét, értelmét, sportbéli értékeit, vagy akár élettani hatásait. Íme a bizonyíték, melyre oly sokat vártunk… Egy IRON távú versenyt 11, illetve 12 órán belüli idővel abszolválni, már nem is annyira túratempós feladat. Akkor kérdem 30 iront közvetlenül egymás után?! Sőt 11 órán belüli időkkel? Világ és Guinness rekordot felállítva?! Persze, hogy nem normális dolog!!! Nyilván, mint mindenre, erre is van tudományos magyarázat, de engem nem érdekel. Ami viszont igen, hogy ezt két magyar ismerősöm, a jelenlegi legkeményebb ultratriatléták hajtották végre maguk mögé utasítva az egész világot. Ebben egyébként évek óta kiemelkedően teljesítenek a magyar ultrás triatléták. Csak néhány példa:
 
-2006 összetett világkupa 8. helyezés (Vőneki Antal)
-2007 összetett világkupa győzelem (Tamás Zsolt)
-2008 összetett világkupa győzelem (Hoór Anikó)
-2008 összetett világkupa 7. helyezés (Vőneki Antal)
-2009 összetett világkupa győzelem (Szőnyi Ferenc)
-2009 összett világkupa 7. helyezés (Breuer-Orbán Károly)
-2009 összett világkupa 10. helyezés (Vőneki Antal)
-2010 összetett világkupa győzelem (Vőneki Antal)
-2010 Decatriatlon világkupa 4. (Vőneki Antal)
-2010 Dupla világkupa Ausztria 9. (Vőneki Antal)
-2010 Dupla világkupa Szlovénia 6. (Vőneki Antal)
-2010 összetett világkupa 8. helyezés (Rokob József)
-2010 összetett világkupa 2. helyezés (Malatinszky Zsófi)
-2010 VB arany / OB arany (Malatinszky Zsófi)
-2010 VB ezüst /OB ezüst (Kemecsei Dóri)
-2010 VB 5. helyezés (Török-Ilyés László)
-2010 VB 6. helyezés (Nádasdi Zsolt)
-2010 VB 7. helyezés (Vakhal Norbert)
-2010 VB 9. helyezés (Vránics László)
-2010 Dupla Deca Iron (IM*20) 1. helyezés (Szőnyi Ferenc)
-2011 összetett világkupa 3. helyezés (Szőnyi Ferenc)
-2011 összetett világkupa 7. helyezés (Vőneki Antal)
-2011 összetett világkupa 8. helyezés (Malatinszky Zsófi)
-2011 VB 4. helyezés (Malatinszky Zsófi)
-2011 EB 3. helyezés (Szőnyi Ferenc)
-2011 EB 7. helyezés (Vőneki Antal)
-
2012 Világkupa Szlovénia 2. helyezés (Vránics László)
-2012 összetett világkupa 5. helyezés (Vőneki Antal)
-
2013 Dupla Iron VB 9. helyezés (Durovics Gábor)   
-2013 Decatriatlon Világkupa 2. helyezés (Vőneki Antal)
-2013 összetett világkupa 2. helyezés (Vőneki Antal)
    

Itt természetesen csak a nemzetközi TOP 10-es eredmények szerepelnek, na de ez sem kevés… És akkor itt van ez a teljesítmény, amit nagyon nehéz a helyén kezelni. TISZTA ŐRÜLET!

Le a kalappal a magyarok előtt. Már hetek óta minden erőmmel azon dolgozom, hogy egy ultrás „székház” létrehozása mellett, 2014-ben újra IUTA (International Ultra Triathlon Association) világkupát rendezhessen Magyarország. Biztos vagyok benne, hogy Jocó és Feri teljesítménye hallatán, s a média érdeklődésének köszönhetően még azon emberek is felkapják majd a fejüket, akik azt sem tudják, hogy a triatlont eszik-e, vagy isszák… Keresem a szavakat, de nem igazán találom… A „szimpla” gratuláció is kevés lenne ebben az esetben. Köszönjük nektek Srácok ezt a Felejthetetlen Sikert és Teljesítményt! Hajrá Magyarország, Hajrá MAGYAROK!

Nádasdi Zsolt

 
 
Lap tetejére
 
Támogatóink
Partnereink