"... a sport legyen a szenvedélyed!"

"... a lehetetlen nem létezik!"

Hírek, Aktuális
 Nemzetközileg jegyzett eredmények az OPTIVITA Ultrafutó Kupán 2013-03-18 
Szombaton, a székesfehérvári Csónakázó-tó környékén sétálók, egy sajátos piknik hangulatú rendezvénybe csöppentek. Kis sörsátrak alatt terülj-terülj asztalkák, a rotyogó bográcsokból ínycsiklandozó illatok, gépkocsikon minden féle étkek és gyanús színű műanyag palackok valamint pergő ritmusú zenére, közel kétszáz futó verseng a parkban. Értesülvén a rendezvény mivoltáról, az hogy egy 12 órás futóverseny zajlik éppen, némi megütközéssel és nagy tisztelettel szemlélték a családias hangulatú eseményt...

Az IRONTEAM Szabadidős és Tömegsport Egyesület Székesfehérváron rendezte az OPTIVITA Ultrafutó Kupa első fordulóját. A hat állomásból álló pénzdíjas sorozat (kiírás www.ironteam.hu) nyitó eseményen résztvevői, a Csónakázó-tó mellett rótták 12 órán keresztül az 1100 m-es köröket. Aki „vágtaszámokra” vágyott azok 1,2,4 és 6 órás futásban mérhették fel képességeiket.

A tömegfutó versenyek nagy létszámához szokott olvasó ne lepődjön meg az alacsony versenyzői létszámon. Az ultrafutó szakág ilyen jellegű versenyein sokkal több létszám már veszélyeztetheti a lebonyolítást.

Az idénynyitó ultrafutó versenyen több jó nevű atléta is megjelent. A 6 órás futáson az indulok között láthattuk Dr. Lubics Szilviát, Spártai hőst, aki a SPARTATHLON híres, hírhedt versenyt tavaly kitűnő eredménnyel zárta. Férfiaknál valóban a sprinttelést választotta, Szőnyi Ferenc, aki a hússzoros!!! ironman világbajnokságon győzött 2010-ben.

A nap főszámában, a 12 órás futóversenyen szorgalmasan köröztek az atléták. Az idő előre haladtával egyre nagyobb lett a nyüzsgés a rendezők által biztosított frissítő állomásnál, ahol nagy választék (üdítők, gyümölcs, édesség, szőlőcukor, majd később meleg étel) nyújtott segítséget az emberpróbáló teljesítményhez. Az ultra versenyeken engedélyezett egyéni fissitő helyeken is nőt a forgalom. A táv második felében, a két gyúró sem unatkozott.

Az utolsó két órára, percnyi pontossággal érkező eső megrázta a mezőnyt. Többen új erőre kaptak és a befejező hatvan percben parádés hajrát láthatott a Szabadművelődés Házánál, az esti bulira gyülekező szép számú közönség. Akik, meghalván a táv hosszát, tisztelettel vegyes meghökkenéssel buzdították a távfutókat.

Végül a hölgyeknél, Makai Viktória (Bp.Honvéd), nemzetközileg jegyzett teljesítménnyel, fél nap alatt 124,743 km-es eredménnyel, győzött.

A férfiaknál, a hazai pályán versenyző Lajkó Csaba, szintén Spártai hős, 138,625 km lefutása után, nem törődve az esővel még néhány körrel levezetett.

A verseny eredményeit tanulmányozva, megállapíthatjuk, hogy a modern kori magyar pedesztriánok biztató idény elé nézhetnek.

(A részletes eredmény listát és fotókat lásd a már fent jelzett honlapon.)

A XXI. század távfutó versenyeinek állandó visszatérő témája, - a GPS kontra IAAF/AIMS módszer a táv felmérésére - itt is foglalkoztatta a résztvevőket.

Mivel öt GPS hat féle eredményt mutatott és a győztes műszere által mért adat alig különbözött a hivatalos méréstől, a kedélyek hamar megnyugodtak.

Talán érdemes lenne, a jövőben, az idény igazi beindulása előtt néhány mondatban foglalkozni ezzel az örökzöld témával.

A hétvégén beindult az OPTIVITA futósorozat. Tapasztalva a Bárdos Barnabás és Nádasdi Zsolt vezette csapat lelkes és kitünő munkáját, nagyszerű események elé néznek idén az ultrafutók.

(forrás: atletikamagazin.hu)

 
 
Lap tetejére
 
Támogatóink
Partnereink